stilstaande beeld uit een geanimeerde explainer video.

Tips voor het maken van een effectieve explainer video

Explainer video’s, je ziet ze steeds vaker. Op de homepage van die nieuwe tech startup, op Facebook of zelfs als YouTube-advertentie. Ze zijn dan ook een krachtig instrument geworden in de wereld van (online) marketing en communicatie. Of het nu gaat om het uitleggen van een nieuw product, het trainen van medewerkers, of het aantrekken van potentiële klanten, een goede explainer video kan het verschil maken. Maar hoe pak je dat aan? We leggen het je uit aan de hand van 6 tips!

Wat is een explainer video?

Een explainer video is een korte, aansprekende video die bedoeld is om een idee, product of dienst simpel uit te leggen. Hoe? Door je verhaal te vertellen in maximaal 90 seconden. Deze vorm van visuele communicatie maakt gebruik van verschillende elementen om de kijker te betrekken en te informeren. Gelukkig bestaan er bewezen methodes die je kunnen helpen om je verhaal goed neer te zetten.

6 Tips voor een succesvolle explainer video

Heb je ooit zo’n overtuigende explainer video gezien die je binnen een paar seconden meenam in de wereld van een product of idee? Je weet wel, zo’n video die niet alleen boeit maar ook de boodschap helder overbrengt zonder je aandacht te verliezen? Het maken van zo’n impactvolle explainer video lijkt misschien een kunst op zich, maar maak je geen zorgen. We vertellen je graag welke 6 tips je kunt meenemen om jouw eigen succesvolle explainer video te maken. Ready, set, explainer!

1. Bepaal je doelgroep

Voordat je begint, bepaal je de doelgroep. Stel jezelf de vraag: wie zijn de mensen die je wilt aanspreken met jouw explainer video. Zijn het potentiële klanten die je product moeten begrijpen, medewerkers die moeten worden opgeleid, of misschien investeerders die meer moeten weten over het verhaal achter je onderneming? Dit helpt om de video af te stemmen op de mensen die je écht wilt bereiken. Een stukje humor kan hierbij zeker van pas komen.

2. Maak een duidelijk script 

Je hebt je doelgroep bepaald, nu is het tijd voor een duidelijk script. Begin met een intro die nieuwsgierigheid opwekt. Vertel het verhaal stap voor stap, vermijd overbodige details, en voeg wat creativiteit toe. Sluit af met een krachtige call-to-action. Zo leg je de basis voor een goede explainer video.

3. Houd het kort en krachtig 

Tijd is kostbaar, en dat geldt ook voor de kijker van jouw explainer video. Dus, houd het kort en krachtig en beperk je tot een lengte van 90 seconden. Beperk je tot de essentie, en vermijd onnodige informatie. Kijkers hebben een korte aandachtsspanne, dus zorg dat elke seconde telt.

4. Zorg voor visuele eenvoud

Voor een explainer video geldt: houd het simpel. Vermijd visuele overdaad en kies voor heldere, begrijpelijke beelden die de boodschap versterken zonder af te leiden. Een doordachte visuele aanpak geeft je video de impact die nodig is om de kijker moeiteloos mee te nemen in jouw verhaal.

5. Maak gebruik van storytelling technieken

Geef je explainer video net dat beetje extra met storytelling. Creëer een boeiend verhaal dat nieuwsgierig maakt, emoties aanwakkert, en jouw boodschap onvergetelijk maakt.

6. Sluit af met een sterke call-to-action

Jouw explainer video is pas compleet met een sterke call-to-action. Zet de kijker aan tot actie, of het nu gaat om een bezoek aan je website, het inschrijven voor updates, of het aanschaffen van je product.

Explainer video maken? We helpen je graag

Wil jij graag een explainer video maken voor je product of dienst, maar blijft het lastig ondanks deze tips? Geen zorgen, bij Pixel Universe staan we voor je klaar. Wij bieden op maat gemaakte oplossingen om jouw verhaal op een onvergetelijke manier te vertellen.