videograaf filmt medewerkers voor een vacature video.

Saaie vacatureteksten vervangen: de kracht van vacature video’s

We kennen ze allemaal wel, die saaie vacatureteksten waarin bedrijven een marktconform salaris aanbieden, beweren dat ze het gezelligste team van Nederland zijn en dat ze geweldige doorgroeimogelijkheden hebben. Maar hoe bedrijven ook hun best doen, het is vaak niet genoeg om goede sollicitanten aan te trekken. Steeds meer werkgevers komen er dan ook achter dat een vacature video een effectieve manier is om hun sollicitatie te laten opvallen. Maar hoe doe je dat het beste? Ontdek onze tips.

Wat is een vacature video?

Een vacaturevideo is een kort, pakkend filmpje dat wordt gemaakt om potentiële kandidaten te prikkelen en een glimp te bieden van de vacature en het bedrijf. In deze video biedt de werkgever informatie over de functie, het team, de bedrijfscultuur en de verwachtingen. Het doel? Kandidaten informeren, enthousiasmeren en aansporen om te solliciteren. 

De voordelen van een vacature video

Waarom zou je een vacaturevideo verkiezen boven een traditionele vacaturetekst? Vergelijk het met jouw voorkeur voor sportnieuws: lees je liever of bekijk je liever de beelden? Krijg je honger van een reclame met de tekst: ‘de nieuwste dubbel cheeseburger, proef ‘m nu’ of van een reclame waarin je de kaas ziet smelten tussen het broodje? En wat spreekt meer aan: een artikel over een film of de trailer die de spanning en emotie onthult? 

Net als bewegende beelden je meer aanspreken dan platte tekst, kan een vacaturevideo op een aantrekkelijke manier de sfeer van de baan overbrengen, kandidaten een beter inzicht geven in de bedrijfscultuur, en hen aanmoedigen om te solliciteren. 

Welke vormen van vacaturevideo’s zijn er?

Video is steeds belangrijker, het is dan ook niet gek dat steeds meer bedrijven video gebruiken voor hun marketingstrategie. Bedrijfsfilms vormen een krachtig medium om informatie over te brengen, mensen te overtuigen en ze direct te betrekken. Een ideaal middel dus om werkzoekenden een kijkje achter de schermen te geven en hen te enthousiasmeren voor het verhaal van jouw bedrijf.

Dit kan op diverse manieren worden gedaan. In de meeste gevallen worden er drie verschillende soorten vacaturevideo’s gebruikt.

Employer branding video

Een employer branding video is een vacature video die je kan inzetten om jezelf als aantrekkelijke werkgever te presenteren. Hiermee kan je de bedrijfscultuur en voordelen in de schijnwerpers zetten en daarmee potentiële werknemers enthousiasmeren. 

In een employer branding video kun je huidige werknemers aan het woord laten, beelden van de werkplek laten zien en andere aspecten uitlichten die jouw organisatie uniek maken. Kortom, het doel is om te laten zien waarom jouw bedrijf een topwerkgever is en hoe medewerkers bij jou kunnen groeien in hun carrière. 

Vacature video

Een vacature video is ideaal om een specifieke openstaande functie te presenteren. Hierin geef je kandidaten informatie over de rol, de vereisten en vooral waarom ze bij je zouden moeten solliciteren. Bovendien kun je in de video een kijkje geven in de bedrijfscultuur, het team, en de werkomgeving. Zo krijgen potentiële kandidaten een helder beeld van wat hen te wachten staat als ze voor deze functie kiezen. 

Testimonial

Met een testimonial geef je huidige medewerkers de kans om hun persoonlijke ervaringen binnen je organisatie te delen. Ze kunnen hun rol binnen het bedrijf toelichten, hun kijk op de bedrijfscultuur delen en enthousiast vertellen waarom ze graag bij jouw bedrijf werken. 

Door werknemers aan het woord te laten, krijgen potentiële kandidaten een oprecht beeld van je bedrijf, wat hen kan helpen bij hun beslissing om bij je te solliciteren. Het is als het ware een kijkje in de keuken, verteld door de mensen die er dagelijks werken. 

Tips bij het maken van een goede vacature video

Een goede vacature video is van onschatbare waarde. Gelukkig zijn er tegenwoordig mobiele telefoons en gratis videobewerkingsapps die ons op weg helpen. Toch kan het zelf maken van een vacaturevideo een prutswerkje worden waarbij de boodschap niet duidelijk overkomt. Bereid je project dus goed voor, zowel inhoudelijk als technisch. Of huur een professioneel videoproductiebedrijf in om je te helpen. 

Hierbij in ieder geval een aantal tips voor het maken van een goede vacature video:

 1. Gebruik humor
  Humor kan een krachtig hulpmiddel zijn om de aandacht van kijkers te trekken en een positieve indruk achter te laten. Maak gebruik van grappige situaties, woordspelingen of zelfs lichte zelfspot om je bedrijfscultuur op een grappige manier over te brengen. Zorg wel voor balans en zorg ervoor dat de humor de boodschap niet verstoord. 
 1. Wees origineel
  Probeer uniek te zijn in je benadering. Vermijd clichés en gebruik creatieve elementen die je bedrijf en de vacature onderscheiden van andere werkgevers. Originaliteit kan kandidaten aanspreken en hun nieuwsgierigheid wekken. 
 1. Ondertitel de video
  Ondertiteling is essentieel, vooral op platforms waar video’s automatisch afspelen zonder geluid. Maar je kunt ook gebruikmaken van tekstoverlay in de video om belangrijke informatie te benadrukken. Hierdoor kunnen kijkers de inhoud beter begrijpen, zelfs als ze niet naar de gesproken tekst luisteren. 
 1. Zet in op meerdere kanalen
  Het is belangrijk om je vacature video op diverse kanalen te verspreiden, zodat je een breder publiek kunt bereiken en je kansen op het aantrekken van de juiste kandidaten kan vergroten. Denk hierbij aan het plaatsen op je eigen website, maar ook aan het delen op sociale media-platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn.  
 2. Gebruik een call to action
  Sluit de video af met een sterke oproep tot actie (CTA). Moedig kijkers aan om verdere stappen te ondernemen, zoals het bezoeken van de vacaturepagina, solliciteren of contact opnemen.

Vacature video laten maken door Pixel Universe?

Heb je zelf al het een en ander geprobeerd met video maar heeft het toch niet het gewenste effect? Laat Pixel Universe je dan helpen. Wij zijn gespecialiseerd in het maken van vacature video’s die werknemers echt opmerken. Onze professionals staan klaar om je te helpen en begeleiden in het hele proces. Meer weten? Neem contact met ons op.